Wereldoorlog I in beeld door August Campe

flanders fields 085bweb

Jackie Detailleur

August Campe (Oostende-Zandvoorde, °1913 – +2003)

Juli 2014

Willy, 91 jaar (+ augustus 2014) , krijgt van zijn nichtjes Chris en Monique op zijn ziekbed een map in zijn handen gestopt. Als hij die openslaat is de verbijstering op zijn gezicht te lezen. Vreemd, dit heeft hij nog nooit gezien. Wat een verrassing. Een bundeling van 42 tekeningen die gemaakt zijn door zijn tien jaar oudere broer August.  Ja, hij herinnert zich nog heel goed dat August een beetje kunstenaar was. Maar vreemd, deze kleurrijke prenten van de hand van zijn broer heeft hij nog nooit gezien. Hij is er door gefascineerd. Zelfs zijn bezoek moet eraan geloven. Hij heeft nog alleen oog voor de mooie tekeningen over de oorlog.

foto August Campe

 

Bij het leegmaken van het huis na het overlijden van August Campe (de vader van Chris en Monique) vonden zij in zijn bureel, zijn ‘heiligdom’  waar niemand binnen mocht, in een van de laden van zijn bureau deze prachtige tekeningen. Een bundeling van 42 zeer fragiele kleurrijke getekende ‘verhalen’.

Chris en Monique kenden hun vader als een zeer eenvoudig en geïnteresseerd man in alles wat er rondom hem gebeurde. “Hij had een geheugen als een paard”, zegt ze. De kleinkinderen, konden ook altijd terecht bij hun opa met hun vele vragen, zeker als het over geschiedenis ging. Een levende encyclopedie was hij. Toen ze nog klein waren maakten ze zelfs de bedenking “aan wie zullen we onze vragen stellen als opa er niet meer is?”.

August Campe werd opgeroepen om zijn legerdienst te doen in september 1933. Daarna werd hij een drietal keren opgeroepen om een kamp te doen. In 1940 werd hij opgeroepen ter mobilisatie en deed hij mee met de Achttiendaagse Veldtocht (De Achttiendaagse Veldtocht is de naam die achteraf gegeven werd aan de operaties van het Belgische leger tijdens de Tweede Wereldoorlog). Hij was krijgsgevangene van 1 juni 1940 tot 11 juni 1940.

August Campe 5 web

(c) Campe

Maar wat is er nu zo merkwaardig aan het verhaal? 

Wat heeft August nu te maken met de Eerste Wereldoorlog?

De 42 tekeningen die Willy van zijn broer August te zien kreeg, waren tekeningen over de Eerste Wereldoorlog. Bizar natuurlijk als je weet dat August toen pas geboren was.

Het mysterie blijft voorlopig bestaan. Waarom heeft hij net die tekeningen gemaakt. Een feit is het wel dat hij er door heel erg geraakt of geboeid zal zijn geweest.

Heeft hij die tekeningen misschien gemaakt door de verhalen die hij hoorde van zijn vader? Of zag hij foto’s over de Eerste Wereldoorlog die hij dan als voorbeeld nam? Het antwoord weten we niet.

 

August Campe 3 web

Na wat speurwerk, door historicus Frank Seberechts, om zeker te zijn dat de tekeningen wel degelijk over Wereldoorlog I gaan, verduidelijkte hij:

– Er is sprake van koning Albert die de leiding heeft van de Belgische troepen (in WO II was dat koning Leopold III)

– De Duitse, Franse en Belgische uniformen zijn herkenbaar als WO I-uniformen

– Tijdens WO II werden geen zeppelins meer ingezet

– Tijdens WO II werd geen gifgas gebruikt

– De vlaggen van Rusland en van het Duitse keizerrijk zijn herkenbaar

– Er is sprake van loopgraven, wat in WO II haast niet het geval was

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *