Kunstwerk In Flanders Fields

‘In Flanders Fields’ het werk…

Het kunstwerk ‘In Flanders Fields’ van Kathy Vandamme staat centraal in het project. De kunstenares was geraakt door de vele oorlogsgraven in de omgeving waar ze woont (Staden) en het leed dat er zich achter bevond, de gevolgen die er nu nog zijn.

Als West-Vlaamse kom ik regelmatig voorbij de talrijke soldatenbegraafplaatsen die de Westhoek rijk is. Het gegeven liet mij, als beeldend kunstenaar niet los. De serene sfeer van die kerkhoven, mooi, netjes, proper maar bij momenten overspoeld door Engelse toeristen, bleven me fascineren.

kunstwerk 2 web

Het oorlogstoerisme ten spijt blijven die parken als het ware onlosmakend verbonden met de Westhoek. Ik kon niet anders dan er een werk rond maken. Zeker na een bezoek aan het gelijknamige museum ‘In Flanders Fields’.

De originele kistjes, waarin de ontsteking van bommen vervoerd werden, kon ik bij toeval op de kop tikken. Zo kreeg het werk stilletjes aan vorm. Ieder doosje staat voor een mens, zoals ieder kruis op één van die begraafplaatsen. Ieder kruis is ‘miserie’ en verdriet, iemands zoon, vader, broer, neef, man of lief….

Ik maakte dit werk voornamelijk voor de jongeren. Diegenen die ver van de oorlog geboren werden, om zo die gruwel niet te vergeten en niet meer opnieuw te laten gebeuren. De tekst van Lt-Colonel John McCrae ‘In Flanders Fields’ wordt met dit werk gevisualiseerd.

Het kunstwerk ontlenen?
Wil je zelf het kunstwerk naar je organisatie, cultuurcentrum, enz.. halen, contacteer ons: info@rodenbachfonds.eu

6 comments

  • Ja Paul Verhulst
   dit is een werk van mij, eentje waar ik wel fier op ben, het vroeg me veel om het te maken, maar het geeft me nog meer terug ….
   dank zij het Rodenbachfonds leeft het nu verder en kan iedereen aan meewerken, als u dus iets hebt rond dit thema laat het niet na om het door te geven aan de mensen van het Rodenbachfonds, zij nemen het mee op …
   kathy

 1. Wat een schokkend en ‘raak’ werk van Kathy Vandamme! Ik zag haar heel vrolijke en humoristische beeldjes van haar… maar het raakt me om te zien dat ze ook dit thema zo passend kan wergeven in beelden! Chapeau Kathy! Ik vind het STERK en werd er even stil van.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *