Jaak Verstraelen, in de rug geschoten

205 web

foto Jackie Detailleur

auteur: Heemkundekring Amalia Van Solms

1 september 1915.

Aan de Wittekeiweg op het gehucht Heikant in Merksplas werd landbouwer Jaak Verstraelen door een Duitse grenswachter in de rug geschoten.

Jaak was op 28 februari 1858 in Merksplas geboren. Hij was de echtgenoot van Mieke Broers en vader van tien kinderen.

Jaak overleed drie dagen na het schietincident aan zijn verwondingen. De overlijdensakte vermeldt dat hij gestorven is voor België. De Duitse soldaat was erg aangeslagen, want hij kende de boer goed omdat hij al maandenlang in diens bakhuis sliep. Het verhaal gaat dat Jaak wist dat er in Baarle-Hertog een brief van zijn zoon Jan was gearriveerd. Jan was als karabinier aan het front. Een andere zoon, Karel, had toestemming gekregen om aan de Nederlandse kant van de grens te hooien. Afgesproken werd dat Karel de brief zou ophalen om hem op een afgesproken uur en plaats over de draad te gooien. Een bereidwillige Duitse soldaat zou op het gepaste ogenblik een oogje toeknijpen. Maar Jaak vergiste zich van uur omdat hij geen rekening had gehouden met de afwijkende Duitse tijd en de soldaat intussen was afgelost. Onwetend van dit feit negeerde hij het bevel om te stoppen, waarna hij neergeschoten werd.

Bron: Heemkundekring Amalia Van Solms – www.dodendraad.org

3 comments

  1. Hoe zou de relatie tussen de Duitse soldaat en de vaderloze familie nadien verlopen zijn?
    Zij leefden voordien in “gedwongen verstandhouding”. Het was een “vergissing”, hij was terneergeslagen, maar hij schoot toch maar zijn “gastheer” dood.
    Jan Stoffelen, Edegem

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *