Nellie Spindler, verpleegster in oorlogst(r)ijd

flanders fields 166bweb

Jackie Detailleur

Lijssenthoek Poperinge,                                          auteur: Saskia Termote

10801 graven…

10800 mannen

1 Vrouw

26 jaar

 

Die ene vrouw, Staff Nurse Nellie Spindler.

Nellie Spindler

In 1891 werd ze in Wakefield geboren als dochter van een politie-inspecteur. Wanneer de oorlog uitbreekt, werden veel Britse mannen gemobiliseerd om naar het front te trekken, maar ook was er behoefte aan opgeleide verpleegsters om de gewonden te verzorgen.

Nellie neemt dienst bij Queen Alexandra Imperial Military Nursing Service en gaat werken in de vele veldhospitalen aan het westelijk front.

In de zomer van 1917, tijdens de slag om Passendaele werkt Nellie bij het Casualty Clearing Station no. 44 in de Brandhoek (een gehucht in Vlamertinge). Het is een veldhospitaal dat gespecialiseerd is in de behandelingen van buikwonden, deze hebben een grotere kans op infecties en ontstekingen. Om die redenen lag het hospitaal zo dicht bij de frontlinie, want hoe verder ze lagen, hoe langer het duurde voor de gewonden konden behandeld worden en hoe meer kans op verwikkelingen en de dood.

Een nadeel van de kleine afstand tussen het hospitaal en de plaats van de gevechten is het feit dat het hospitaal vaak ook een doelwit was voor Duitse artillerie en ook het dat hospitaal vlak naast een munitiedepot en een spoorlijn ligt. Dat zorgt ervoor dat ze vrijwel iedere dag te maken hebben met beschietingen.

Op 21 augustus was Nellie op de verkeerde plaats, op het verkeerde uur. Er slaat voor de zoveelste keer een granaat in, bij de tent waar Nellie werkt, en deze keer had Nellie geen geluk. Een scherf ging langs haar rug naar binnen en verliet het lichaam langs de voorkant, vlak onder haar hart. De hoofdverpleegster, met wie ze het heel goed kon vinden, snelde de jonge verpleegster te hulp, maar het kwaad was al geschied. Twee minuten nadat Nellie is geraakt door de granaatscherf, verliest ze het bewustzijn. Pogingen om haar verwondingen te genezen falen en twintig minuten later liet ze dan ook het leven.

Die dag wordt het ziekenhuis ijlings geëvacueerd naar Lijssenthoek, waar Nellie een dag na de aanslag, op 22 augustus plechtig wordt begraven. Plechtig … op haar kist werd de “Union Jack” vlag gedrapeerd. Er waren naast de vele manschappen ook vier generaals, een generaal–majoor–arts en meer dan 100 officieren aanwezig op de begrafenis.

Enige vrouw tussen 10 800 mannen, en enige Britse vrouw op een militair kerkhof in de Westhoek. Een van de twee vrouwelijke Britse oorlogsslachtoffers in België.

Haar graf kan je vinden op de Lijssenthoek Militaire begraafplaats, Plot XV1, rij A, graf 3.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *