François Faber: Luxemburger en wielrenner

45 web

Jackie Detailleur

auteur: Johan Van Duyse

“cycliste mort pour la France”

“Raymonde is geboren”

Volgens de legende waren dat de laatste woorden van François Faber. Toen hij op 9 mei 1915 het telegram kreeg waarin stond dat hij vader geworden was, maakte hij een vreugdesprongetje en werd getroffen door de kogel van een Duits scherpschutter. Wellicht is de ware toedracht rond de laatste minuten van Faber iets minder prozaisch en sneuvelde hij toen hij een gewonde soldaat naar de eigen lijn trachtte te brengen. Maar toch: François Faber stierf op de dag dat hij vernam dat hij vader geworden was.  Zijn lichaam werd nooit teruggevonden.

François Faber was een reus van een vent en wielrenner. Hij won in 1909 de Ronde van Frankrijk als eerste niet Fransman. Faber had een Luxemburgs paspoort al verbleef hij meestal in Frankrijk. In die ronde won hij vijf ritten op rij, een record dat de periode Merckx en Armstrong met verve overleefde. Faber won ook verschillende klassiekers; ‘de reus van Colombes’  won onder andere ook Parijs-Roubaix en Parijs-Tours.  De krachtmens werd tweemaal tweede in de Ronde van Frankrijk. In 1908 (na Petit-Breton) en 1910 (na Lapize) ook al twee renners die de eerste wereldoorlog niet zouden overleven. Van de wielrenners die op 28 juni 1914 aan de start kwamen van de Ronde van Frankrijk zouden er trouwens 17 de oorlog niet overleven.

François_Faber_-_Paris-Roubaix_1913

 

Faber trok als vrijwilliger naar de oorlog. Omdat hij ‘buitenlander’ was diende hij de omweg te maken via het vreemdelingenlegioen. Hij werd korporaal en was een ‘vedette’ voor zijn medesoldaten, al bleek dat geen voorkeursbehandeling met zich te brengen. Dat zou die 9e mei 1915 in de buurt van Arras bewijzen. De mythe rond de renner werd geboren.

Notre-Dame-de-Lorette is een indrukwekkende Franse begraafplaats, niet zover van Vlaanderen verwijderd. In de kapel leest men heel wat namen van mensen die het einde van de oorlog niet haalden; van clubs, verenigingen, steden of buurtschappen die hun overledenen herdenken. Op één van de tegels staat de naam van François Faber met de vermelding: ‘cycliste Mort pour la France’. Zijn dochter heeft hij dus nooit gezien, zij kent alleen haar vader van de verhalen. Zoals zovelen, zoals al te velen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *