Een pakkende getuigenis door Armand-Gerard Tanghe

119 web

Jackie Detailleur

Een pakkende getuigenis                                              auteur: Hugo Tanghe

Na het dagen lang heen en weer schieten voerden Duitse soldaten een aanval uit op Belgische soldaten in de frontlinie. De fluitende kogels en ontploffingen zorgden voor een onbeschrijfbare angst.

Armand en zijn makkers wachten op het bevel om de overvolle loopgraven te verlaten met de bajonet in aanslag. Er overheerst een gevoel van angst.

Dit man aan man gevecht zal Armand zijn hele leven bijblijven!

Plots weerklinkt het fluitsignaal. Armand en zijn makkers zetten hun ladders tegen de wanden en klimmen uit de loopgraven. Er is geen weg terug.

De soldaten duwen elkaar letterlijk het front op. Sommigen vallen onmiddellijk neer en blijven gewond of dood achter. Anderen lopen, roepen en tieren over het niemandsland. Het kan niet snel genoeg gaan. De confrontatie met de vijand verloopt hard en chaotisch. Er wordt geschoten, gestoken, geslagen en getrapt.

Een man aan man gevecht op leven en dood. Na geruime tijd verminderd het aantal vechtende soldaten aanzienlijk. De Belgische vuurkruisers slagen erin om de Duitse soldaten te stoppen en uiteindelijk terug te dringen. Enkele Duitsers worden krijgsgevangen genomen. De anderen vluchten naar hun loopgraven. Het gekreun en gekerm van de gewonde soldaten neemt de bovenhand. Ze liggen overal. Verschillende Belgische soldaten beginnen met het afmaken van gewonde Duitse soldaten. Dit gebeurt meestal met de bajonet om kogels te sparen. Armand heeft oogcontact met een zwaar gewonde Duitse soldaat. De man heeft beide benen verloren en houdt een foto van zijn vrouw en kinderen voor zich uit. Hij smeekt om hem niet te doden. Armand knielt neer en reikt hem de hand. Hierop gaat de man met zijn andere hand in het borstzakje van zijn uniform en haalt er een doosje met hierin een schaartje en naaigerief uit. Hij verteld Armand dat hij kleermaker is en geeft hem het doosje uit dankbaarheid om zijn leven te sparen.

Beide soldaten houden elkaars hand vast. Er is een kort gesprek. Even later steekt Armand het doosje in de binnenzak van zijn uniform. Hij stond recht en loopt verder. Plots hoort hij een luide kille kreet en weet dat de kleermaker door een makker is afgemaakt.

GrafsteenArmandTanghe

Enkele weetjes over Armand-Gerard Tanghe:

Armand was tijdens de oorlog in het bezit van een klein fototoestelletje. Hiermee maakte hij foto’s aan het front.

Tijdens de oorlog raakte hij gewond bij een gasaanval en dit met blijvende invaliditeit tot gevolg. Armand verloor één long.

Armand worstelde zijn hele leven met trauma’s die hij had opgelopen in ‘14-‘18. Een groot verteller van de oorlog was hij niet omwille van de afschuw en bijhorende emoties. Zo kon hij niet tegen fluiten omdat dit hem deed terugdenken aan het geluid van voorbijvliegende kogels en hij kon niet verdragen dat er iemand kort achter hem stond.

Naar de Bolero van Ravel kon hij niet luisteren want daarmee werden de soldaten aan het front iedere morgen gewekt.

Armand-Gerard Tanghe werd geboren op 13 november 1890 te Mechelen en overleed op 26 maart 1959 te Sint-Martens-Bodegem (Dilbeek). Tijdens de groote oorlog van ‘14 -’18 diende hij als soldaat, vuurkruiser, zijn vaderland en vocht gedurende 4 jaar aan het IJzerfront. Armand was meer dan 5 jaar van zijn familie gescheiden en keerde pas meer dan een jaar na het einde van de oorlog huiswaarts. Armand hielp mee met de grote na-oorlogse opkuis in de westhoek.

Hij hield contact (per brief en in het Frans) met zijn verloofde Maria-Martha Van Der Steen met wie hij in 1920 huwde.

Eretekens: Vereerd met het Kruis van Ridder in de Leopold 2 orde – het Oorlogskruis – het IJzerkruis – het Vuurkruis – de Zege- en Herinneringsmedailles – het Militair Ereteken en andere militaire en burgerlijke eretekens

 

1 comment

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *