Arthur Naeyaert, de schrik der Duitsers

5X gevangen genomen, 5X ontsnapt!  

auteur: Jozef Vackierflanders fields 079

Het boeiende escapadeverhaal van Arthur Naeyaert (° 29 september 1893) begint op donderdag 15 oktober 1914 in de Oostendestraat te Torhout.

Daar staat rechtover de thuiswoning van Arthur een Belgische mitrailleurauto met een sergeant, een soldaat en een chauffeur. Arthur komt in gesprek met de sergeant. Na enige tijd doemden aan de bocht bij het huis Strubbe een peloton Duitse pinhelmen op met een Duitse officier te paard op kop.

De mitrailleur loste een salvo. Het paard van de Duitse officier viel stuiptrekkend neer terwijl de man zich achter zijn paard rolde. De sergeant vroeg Arthur of hij het zag zitten om de sabel van de Duitse officier te gaan halen als overwinningstrofee.

arthur naeyaertArthur van niks benauwd, naderde via de dikke kastanjebomen de gevallen officier. Plots merkte Tuur dat de Duitse officier niet gekwetst was en zich oprichtte om zijn revolver op hem af te vuren. De waakzame mitrailleur had dit ook opgemerkt en kogelde de officier neer. Daarna heeft Tuur zijn pinhelm, zijn sabel en zijn revolver afgenomen.

De sergeant vroeg aan Tuur om nu met hen mee te komen daar hij zeker last van de Duitsers zou krijgen. Dit heeft Tuur echter niet gedaan en zo is hij verplicht geweest om constant onder te duiken. Dit is de start van het oorlogsverhaal.

artrhur-naeyaert-wordpressHet verhaal over ‘Arthur Naeyaert, de schrik der Duitsers’ uit Torhout, geschreven door Jozef Vackier, is zeker het lezen waard. Een boeiend maar ook ongelofelijk verhaal over Arthur die 5x werd gevangen genomen maar ook 5x wist te ontsnappen. Het verhaal leest als een trein, maar doet je toch stilstaan bij de moeilijke tijden van leven en overleven in de Eerste Wereldoorlog.

In zijn kindertijd was Jozef Vackier al geraakt door het verhaal van deze Torhoutse oorlogheld. Op hun hoeve in Veldegem kwamen regelmatig kaarters op bezoek. Hij had als jongste van het gezin daardoor het voorecht om ook te leren kaarten, maar ook langer te mogen opblijven en heel veel verhalen te horen over WOII. Maar het heldenverhaal kwam wel uit WOI. En zo begon vader Vackier, die een boeiend verteller was, al gauw over ‘de witten Naeyaert’… en zo schreef Jozef zoveel jaren later het boek ‘Arthur, de schrik der Duitsers’.

Gill, echtgenote van Jozef, ging stiekem naar de bibliotheek en vond er in een jaarboek van de heemkring het verhaal over Arthur Naeyaert.

Wat klopte van het hele verhaal? Jozef Vackier is op zoek gegaan!

Tijdlijn over het leven van Arthur Naeyaert.

https://arthurnaeyaert.wordpress.com/about/

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *