Agenda en terugblik

2018 :

dinsdag 28 augustus t.e.m. donderdag 8 november 2018: kunstwerk en tekeningen in Den Ast, Meiboom 16, Halle – i.s.m. Streekvereniging Zenne en Zoniën

10 november ’18: slotmoment ‘Geraakt door de oorlog – Vluchtelingen vroeger en nu’ in Museum Dr. Guislain, Jozef Guislainstraat 43, Gent

 

 

 

 

Inschrijven kan via deze linkBij inschrijving geeft u uw keuzesessies aan. De inschrijving is pas definitief na betaling. Wacht niet te lang want het aantal plaatsen is beperkt! 

 

 

 

 

De vijf cultuurfondsen nodigen u uit om deel te nemen aan een boeiend totaalprogramma, dat plaatsvindt in Museum Dr. Guislain te Gent. In de namiddag staan er heel wat keuzesessies op het programma, ’s avonds hebben we twee beklijvende voorstellingen in petto.

11 november 1918. In het bos van Compiègne wordt de Duitse capitulatie ondertekend. Dit maakt een einde aan de Groote Oorlog. Meer dan vier jaar van geweld en conflict laten diepe wonden en onherstelbare littekens achter. Sindsdien herdenken we op die dag de getroffenen van Wereldoorlog I en van alle andere conflicten die onze wereld teisteren. 100 jaar na datum organiseren de vijf Vlaamse cultuurfondsen ‘Geraakt door de oorlog’, omdat conflict en oorlog niemand onberoerd laten.

Het evenement focust niet alleen op het verleden, maar legt de link naar huidige conflicten in de wereld en de vluchtelingenstromen die die op gang brengen. Debat, literatuur, poëzie, lezingen, voordracht en muziek: het multidisciplinair en gevarieerd programma zet de bezoeker aan tot het kritisch in vraag stellen van vroegere en hedendaagse conflicten en van de wereld rondom zich.

PROGRAMMA

* 13u: ontvangst

* 14u-15u: deel 1 namiddagprogramma keuzesessies

Keuzesessie 1: Poëzie op alle fronten
Dichter Koen Stassijns brengt een originele lezing rond WOI waarin het accent ligt op een oorlogsliefde tussen een Engelse dichteres en een Engelse dichter, die nabij Ploegsteert vecht. Stassijns laat ook een aantal dichters van de verliezende kant aan het woord.

Keuzesessie 2: Debat ‘Vluchtelingen vroeger en nu’
Panelleden Daniel Demoustier (cameraman in oorlogsgebieden), Christophe Declerq (doctoreert over vluchtelingen aan het Imperial College in Londen), Ludo De Brabander (Vrede vzw) en Manal (vluchtelinge uit Syrië) staan stil bij de vluchtelingenstromen die conflicten, vroeger en nu, op gang brengen. Annelies Beck modereert het debat.

Keuzesessie 3: Lezing ‘Oorlog en trauma’
Door Patrick Allegaert, artistiek en beleidsadviseur Museum Dr. Guislain

Veel soldaten van WOI vertoonden bizar, angstig en gestoord gedrag, sommigen spraken van shell shock. In het begin van de 20ste eeuw focuste men op de shock zelf, nu gaat veel aandacht naar het post-traumatisch stress syndroom. Hoe kijken psychiaters, verslaggevers, kunstenaars en oorlogsfotografen naar oorlogsgeweld en psychisch leed toen en nu, dat is het onderwerp van deze lezing.

Keuzesessie 4: Marktzangers bezingen de Groote Oorlog
Erik Wille brengt markt- en volksliederen uit de Eerste Wereldoorlog.

Nooit werd een oorlog meer bezongen dan WOI. In de vele liedjes geven marktzangers informatie die we niet of nauwelijks lezen in geschiedenisboeken. Zij brengen vooral informatie over het onnoemelijk leed dat de oorlog bracht. Marktzangers informeerden met hun ‘vliegende blaadjes’ de gewone man over het reilen en zeilen in de maatschappij. Vooral de plattelandsbevolking was in die vroegere tijden onwetend over wat zich in het land en in de wereld afspeelde. De marktzanger was een welgekomen gast en werd ongemeen populair bij het volk.

Keuzesessie 5: Kinderateliers en –workshops (tot 16.30u)
Breng uw (klein)kinderen mee want we voorzien een aangepast programma voor kinderen van 5 t.e.m. 9 jaar en voor tieners van 10 t.e.m. 14 jaar.

————————————————————————————————–

* 16u-17u: deel 2 namiddagprogramma keuzesessies 

Keuzesessie 1: Literair oorlogslief
Tom Lanoye en Bruno De Wever geven een bloemlezing uit de voor hun meest beklijvende oorlogsliteratuur. Ze gaan hierover in dialoog met het publiek.

Keuzesessie 2: ‘Poetryslam’                                                                                                                             Poetry Slam is een vorm van hedendaagse poëzie. De performer brengt zijn teksten met veel intonatie, ritme en lichaamstaal. De teksten worden uit het hoofd voorgedragen en zijn zowel kritisch, dramatisch als humoristisch. Het is een energieke stroom van woorden, waardoor het op rappen lijkt.

Slambacht is een poetry slam collectief gevestigd in Gent. In 2016 wonnen ze de eerste team Belgische poetry slam. Daardoor mochten ze kalibreren op het Europees kampioenschap slam. De groep focust zich op collectieve bewustwording door het brengen van teksten die oogkleppen opvreten. Men zegt dat dat het een soort magie is die je enkel snapt als je erbij bent geweest.

Keuzesessie 3: Lezing ‘Oorlog en trauma’
Door Patrick Allegaert, artistiek en beleidsadviseur Museum Dr. Guislain

Veel soldaten van WOI vertoonden bizar, angstig en gestoord gedrag, sommigen spraken van shell shock. In het begin van de 20ste eeuw focuste men op de shock zelf, nu gaat veel aandacht naar het post-traumatisch stress syndroom. Hoe kijken psychiaters, verslaggevers, kunstenaars en oorlogsfotografen naar oorlogsgeweld en psychisch leed toen en nu, dat is het onderwerp van deze lezing.

Keuzesessie 4: Concert ‘Brüder nicht schiessen!’ 
Duwoh, Bernard Van Lent (accordeon, groep Wannes van de Velde) en Anke Hintjens (zang) nemen je mee op een muzikale reis over verzet en weerstand tijdens WOI. Terwijl de soldaten in de modder sterven, zitten de officieren warm in hun verafgelegen commandoposten. Door de gigantische miserie die mensen kennen groeit de aversie tegen de oorlog zienderogen. Overal in Europa ontstaat weerstand tegen het bloedvergieten en tegen ongelijkheid. In meerdere landen worden heersende regimes aan het wankelen gebracht. Liederen over desertie, gezongen pamfletten over de achturendag, getoondichte afkeer van koning en tsaar. Waar mensen steun zoeken bij elkaar, wordt er gezongen. Ook dat is de Groote Oorlog.

 

Keuzesessie 5: Kinderateliers en –workshops (tot 16.30u)
Breng uw (klein)kinderen mee want we voorzien een aangepast programma voor kinderen van 5 t.e.m. 9 jaar en voor tieners van 10 t.e.m. 14 jaar.

————————————————————————————————–

Doorlopend (inbegrepen in de prijs): toegang tentoonstelling ‘Prikkels’ in het museum Dr. Guislain, kunstwerk ‘In Flanders Fields’, kaartenmap met duiding voor blinden en slechtzienden

Eetcafé open tot 17 u. Tussen 17u en 19u is er mogelijkheid om iets te eten op de site van het museum. Eten en drinken zijn niet inbegrepen in de ticketprijs en betaalt u vooraf.

————————————————————————————————–

* 19u-20.30u: avondprogramma keuzesessies

Keuzesessie 1: ‘Vriend of Vijand’
Een beklijvende voorstelling met muziek van Bram Vermeulen uit het album ‘Oorlog aan den Oorlog’ en de theatervoorstelling ‘Mannen Maken Oorlog’, gebracht door o.a. Katarina Vermeulen en Wigbert. Oorlogsverslaggever Rudi Vranckx verweeft zijn persoonlijke oorlogservaringen en unieke -beelden tussen de songs door.

Keuzesessie 2: Eigenlijk is ’t allemaal zo erg niet.
Monoloog van en door Luckas Vander Taelen, opiniemaker en gewezen politicus.

Met ‘Eigenlijk is ’t allemaal zo erg niet!’ vertelt Luckas Vander Taelen over hoe hij op 22 maart 2016, de dag van de Brusselse aanslagen, wakker wordt door het gezang van vogeltjes. Enkele uren later vraagt hij zich af of Mohamed Abrini, de man-met-het-hoedje, dat ook gehoord heeft. Hij heeft het ook over afstanden in het heelal en het eerste optreden van Jerom èn waarom de strip ‘De Dolle Musketiers’ van Suske en Wiske voor hem even belangrijk is als de Koran of de Bijbel. Hij onthult verder waarom er geen 72 maagden op martelaars wachten in de hemel. Hij spreekt, lacht, roept, loopt, springt en danst. Gerenommeerd muzikant Tuur Florizoone geeft met zijn accordeon de voorstelling extra kracht.

————————————————————————————————–

PRAKTISCH

Datum: zaterdag 10 november 2018

Locatie: Museum Dr. Guislain, J. Guislainstraat 43, 9000 Gent

Inschrijven kan via deze link! Bij inschrijving geeft u uw keuzesessies aan. Het aantal plaatsen is beperkt! De inschrijving is pas definitief na betaling.

Deelnameprijs:

– Volwassenen: 35 euro (combi: namiddag en avond) – 15 euro (namiddag) – 25 euro (avond)

– Korting (studenten + UiTPAS): 25 euro (combi: namiddag en avond) – 10 euro (namiddag) – 20 euro (avond)

– Kinderen (t.e.m. 14 jaar): 20 euro (combi: namiddag en avond) – 10 euro (namiddag) – 10 euro (avond)

Info: 09 223 77 42 en 0497 828 777, info@rodenbachfonds.eu

De organisatie is een samenwerking met de vijf cultuurfondsen (Davidsfonds, Masereelfonds, Rodenbachfonds, Vermeylenfonds en Willemsfonds) en het Museum Dr. Guislain.

 

 

2017 :

1 tot 30 november ’17: Oostrozebeke – Jan Heemkring vzw – kunstwerk ‘In Flanders Fields’ – bibliotheek

 

 

 

 

2 tot 31 oktober ’17: Bree – kunstwerk ‘In Flanders Fields’ en de tekeningen ‘WOI in beeld door August Campe’ – bibliotheek

 

 

 

 

26 september ’17: Edegem – daguitstap – geleid bezoek aan Fort V – een verdedigingsgordel waarnaar men in Europa op keek – een stadsomwalling met acht forten en wandeling in de Garden Citywijk

 

 

 

 

1 tot 12 september ’17: Oudenburg – tekeningen ‘WOI in beeld door August Campe’ – bibliotheek

 

 

 

9 tot 18 juni ’17: Kortrijk – Rodenbachfonds Groot-Kortrijk – kunstwerk ‘In Flanders Fields’ – Sint-Annazaal, Begijnhof   

 

 

 

18 mei tot 5 juni ’17: Nieuwpoort – kunstwerk ‘In Flanders Fields’ – Stadshalle, Marktplein

 

 

 

 

14 mei: Ieper – kunstwerk ‘In Flanders Fields’ – Sint-Maartenskathedraal (n.a.v. Vredesfeesten)  

30 maart ’17: Poperinge – daguitstap – Tijdens WOI bleef Poperinge onbezet gebied achter het front en werd de stad het favoriete ontspanningsoord voor Britse soldaten 

 

 

 

 

18 tot 31 januari ’17: Theater M, Mechelen – kunstwerk ‘In Flanders Fields’ – Oude Brusselsestraat 10, 2800 Mechelen

 

 

2016

29 oktober tot en met 16 november ’16 – Gemeentebestuur Edegem  – kunstwerk ‘In Flanders Fields’ en tekeningen ‘WOI in beeld door August Campe’ – Fort 5, Vestinglaan 55 in Edegem

Lees meer …

 

juli en augustus ’16 – IJzertoren Diksmuide – kunstwerk ‘In Flanders Fields’ en tekeningen ‘Wereldoorlog I in beeld door August Campe’ te bezichtigen in de IJzertoren in Diksmuide.

21 mei ’16 – Fort van Liezele – Rodenbachfonds Vlaams-Brabant ism met VL@S Vlaams-Brabant – themadag ‘levende geschiedenis’ in het Fort van Liezele (Puurs). Rode draad is de herdenking van WOI. Vanaf 10 uur – programma: lees meer – & tentoonstelling van het kunstwerk ‘In Flanders Fields’ en de tekeningen ‘WOI in beeld door August Campe’ – Fortbaan 2, Liezele (Puurs)

17 maart ’16 – Rodenbachfonds Vlaams-Brabant en VL@S Vlaams-Brabant – Brussel – Wandeling te Brussel: “1914-1918: de oorlog van elke dag” – de oorlog is veel meer dan loopgraven. Het alledaagse leven en de mensen worden er door getekend. De overlevingsdrang, het gevoel van vernedering, het hoofd bieden aan een grote werkloosheid, de economische malaise. Zich organiseren, de voedselrijen, de schaarste in kleding, zich verwarmen, de zwarte markt. Al wandelend in de Brusselse binnenstad horen we het verhaal van de dagdagelijkse beslommeringen tijdens de bezetting.

17 maart ’16 – Rodenbachfonds Vlaams-Brabant en VL@S Vlaams-Brabant – Dilbeek – Lezing door Hendrik Ceulemans over ‘De werkelijke menselijke en economische impact van de Groote Oorlog in ons land’ – een organisatie van Rodenbachfonds Vlaams-Brabant ism met VL@S Vlaams-Brabant – provinciaal secretariaat Rodenbachfonds Vlaams-Brabant – 14 uur – Ninoofsesteenweg 230, 1ste verdiep – voor afspraakplaatsen zie link lezing

1 maart tot en met 28 april ’16 – Bibliotheek Kris Lambert – Oostende – tentoonstelling van de tekeningen ‘WOI in beeld door August Campe’ – Wellingtonstraat 7, Oostende – open tijdens openingsuren bib

18 februari ’16 – Informativa – Brugge – voordracht ‘IJzeren oogst: een reis door Europa en de Groote Oorlog’ door Korneel Derynck – Vlaams Ontmoetingscentrum ‘De Gulden Spoor’, ’t Zand 22 te Brugge om 15 uur

18 februari ’16 – VSVK – Izegem – ‘Echte WOI-verhalen, actuele parallellen’ door Geert Spillebeen – bar van de Stedelijke Academie voor Muziek en Woord (Kruisstraat 15) of in Dienstencentrum ‘de Leest’ (Sint-Jorisstraat 63) – 20 uur

4 januari tot 26 februari ’16 – Vlaamse Kring – Lint – tentoonstelling van het kunstwerk ‘In Flanders Fields’ en tentoonstelling van de tekeningen ‘WOI in beeld door August Campe’ – Bibliotheek in het Cultuurcentrum De Witte Merel, Liersesteenweg 25 – open tijdens openingsuren bib

 

 

 

2015

van 2 tot en met 18 decemberVormingPlus Brugge – tentoonstelling van het kunstwerk ‘In Flanders Fields’ en de tekeningen ‘WOI in beeld door August Campe’ – VormingPlushuis, Sint-Pieterskerklaan 5, Sint-Pieters Brugge

van 4 tot en met 30 november ’15 – Bibliotheek – Oudenburg – tentoonstelling van het kunstwerk ‘In Flanders Fields’ – Hoogstraat 17, Oudenburg

van 3 november tot en met 30 november ’15 – Kulturele Kring Jan Puimège – Wommelgem – tentoonstelling tekeningen ‘WOI in beeld door August Campe’ Bibliotheek, Welkomstraat 32

van 16 tot 23 oktober ’15 – Gemeenschapscentrum Felix Sohie Hoeilaart – tentoonstelling tekeningen ‘WOI in beeld door Augustus Campe’ – Gemeenteplein 39, Hoeilaart – In de week van 16 tot en met 23 oktober wil men in Hoeilaart 800 beeldjes boetseren. Iedereen kan meedoen en een beeldje maken! Om de 600.000 doden die tijdens de Eerste Wereldoorlog in België vielen te gedenken werd het grootschalige kunstproject CWRM) uitgedacht: voor elk slachtoffer wordt een beeldje in klei gemaakt. Aan elk beeldje worden de naam gehecht van de maker en van een overleden soldaat. In 2018 krijgen alle beeldjes een plaats in de frontzone in Ieper, in een grote land art installatie.  Wanneer? Vr 16/10: van 14 tot 19 uur,  za 17/10: van 10 tot 15 uur, zo 18/10: van 14 tot 19 uur, ma 19/10 tot do 22/10: van 9 tot 12 uur en van 14 tot 19 uur, vr 23/10: van 9 tot 12 uur en van 14 tot 16 uur. En op afspraak. Organisatie: werkgroep Niemandsland, Cultuurraad (waarvan ook Rodenbachfonds Hoeilaart lid is) en Cultuurdienst

22 oktober ’15 – Rodenbachfonds – Brussel – daguitstap – bezoek aan de tentoonstelling ‘Gender@war’. Mannen en vrouwen hebben de Eerste Wereldoorlog op een heel verschillende wijze beleefd. Het beeld van de moedige soldaat en de wachtende echtgenote/zorgende verpleegster, verbergt een werkelijkheid die veel complexer was. Deze tentoonstelling belicht de grote verschillen tussen oorlogs- en thuisfront, de breuklijnen in het gezins- en werkend leven, het gedeelde geweld, demobilisatie van vrouwen en hun rol in het verzet, de invloed van het conflict op de politieke, sociale en economische rechten van vrouwen en mannen. Gender@war focust op België, maar maakt ook verrijkende vergelijkingen met andere landen (Duitsland, Frankrijk, Groot-Brittannië). De tentoonstelling toont hoe ingrijpend een gewapend conflict de maatschappelijke posities van vrouwen en mannen beïnvloedt. Na de middag bezoek aan de Coudenberg) – info: 09/223.77.42 – info@rodenbachfonds.eu

augustus tot 28 september ’15 – Museum aan de IJzer Diksmuide – tentoonstelling van het kunstwerk ‘In Flanders Fields’ – IJzertoren, IJzerdijk 49

28-29-30 augustus ’15 – muziekfestival Ten Vrede – Diksmuide – tentoonstelling van het kunstwerk ‘In Flanders Fields’ en de tekeningen ‘WOI in beeld door August Campe’ – in de IJzertoren, IJzerdijk 49 – We nemen ook deel aan het project CW-RM (Coming World Remember Me) tijdens het festivalweekend en maken zoveel mogelijk beeldjes. Wil je een handje toesteken, neem dan contact met ons op via ‘Vrijwilliger op Ten Vrede’

van 11 juli tot en met 31 augustus ’15 – Rodenbachfonds – Diksmuide – tentoonstelling van het kunstwerk ‘In Flanders Fields’ en de tekeningen ‘WO I in beeld door August Campe’ – IJzertoren, IJzerdijk 49 – ook te bezichtigen tijdens Ten Vrede

van 17 tot en met 21 augustus ’15 – VormingPlus OW – Vladslo – tentoonstelling van het kunstwerk ‘In Flanders Fields’ – Ontmoetingscentrum De Zwaan, Vladsloplein 10

van 6 tot en met 10 juli ’15 VormingPlus OW –  Reningelst – tentoonstelling van het kunstwerk ‘In Flanders Fields’ – Ontmoetingscentrum Rookop, Heuvellandseweg 1a

van 21 april tot en met 31 mei ’15 – Stedelijk Museum – Aarschot – tentoonstelling kunstwerk ‘In Flanders Fields’, Elisabethlaan 103

18 en 19 april ’15 – Art Illustria i.s.m. Rodenbachfonds – Tielt – het kunstwerk ‘In Flanders Fields’ en andere werken worden tentoongesteld naar aanleiding van ‘Woordfront’, een organisatie van Provincie West-Vlaanderen – Dienstencentrum ’t Vijverhof, Kortrijkstraat 68

4 april ’15 – ‘Een Fort – Een Buurt – Geraakt Door De Oorlog’ – Het Fort van Merksem behoort tot de Stelling Antwerpen die in de Eerste Wereldoorlog het Nationaal Reduit Antwerpen mee moest beschermen tegen vijandelijke aanvallen. De geschiedenis van het fort biedt een boeiende kijk op een stuk militaire geschiedenis, het ontstaan van de Meetingpartij en de begindagen van de Grootte Oorlog waarvan de sporen binnen én buiten de omwalling van het fort voor de geïnteresseerde waarnemer nog steeds zichtbaar zijn. In de voormiddag brengen we een geleid bezoek aan het fort. In de namiddag bezoeken we de buurt IJskelder. Ook hier zien we, ondanks de grondige verandering die de buurt onderging, nog de sporen van de Eerste Wereldoorlog – organisatie: Vlaamse Kring Lint – info: Veerle Schonkeren, 03/489.09.41, een realisatie van De Cammer Merksem & Rodenbachfonds vzw, Regio Antwerpen, Leiebos 21/48, 2170 Merksem

24 maart ’15 – Rodenbachfonds – Dendermonde –  daguitstap ‘de beleving van de Groote Oorlog in de Martelaarstad’: in de voormiddag een wandeling met als thema ‘Martelaarstad Dendermonde’. In de namiddag is het thema van de wandeling ‘wederopbouw van Dendermonde na WO I’

27 februari ’15 – ’t Smiske, Vlaamse Actieve Senioren – Asse – Joost Vandommele komt vertellen over de Groote Oorlog en het aspect van het Activisme en de gevolgen. Deuren open vanaf 13.30 uur  –   Toegangsprijs 2 € (inbegrepen een tas koffie of thee). Contactpersoon : Etienne Keymolen tel 02.452.93.57 – ’t Smiske, Gemeenteplein 7

26 februari ’15 – Rodenbachfonds Zwevegem – 14-18: Zwevegemse verhalen uit de Groote Oorlog, naar het boek ‘In Etappengebied’ van Jan en Giovan Deloof en Robert Santy; gebracht door TG in Team (Kurt Velghe, Griet Soenens, Vincent Vanhoutteghem, …) – 20 uur – zaal Sint-Paulus, Italielaan 6 – toegang 5 euro – kaarten via 0485/91.78.68 of rfz@telenet.be

19 februari ’15 – Informativa vzw – Brugge – Vrouwen in de Groote Oorlog – Stefaan Vandenbussche brengt een lezing over de rol van bekende en minder bekende meisjes en vrouwen tijdens de Eerste Wereldoorlog – 15 uur – Vlaams Ontmoetingscentrum ‘De Gulden Spoor’, ’t Zand

van 5 tot 30 januari ’15 VormingPlus OW – Oostende – tentoonstelling van het kunstwerk ‘In Flanders Fields’ – VormingPlushuis, Sint-Niklaasstraat 8

30 januari ’15– VormingPlus OW – Oostende – Vredesduif in keramiek – deze workshop staat in het teken van 100 jaar oorlog. Onder leiding van Kathy Vandamme en Brichard word je begeleid van een klomp klei tot duif. Deze workshop is gekoppeld aan het kunstwerk ‘In Flanders Fields’ – deelname 15 euro – VormingPlushuis, Sint-Niklaasstraat 8

2014

27 november ’14 – ‘Een Fort – Een Buurt – Geraakt Door De Oorlog’ – Het Fort van Merksem behoort tot de Stelling Antwerpen die in de Eerste Wereldoorlog het Nationaal Reduit Antwerpen mee moest beschermen tegen vijandelijke aanvallen. De geschiedenis van het fort biedt een boeiende kijk op een stuk militaire geschiedenis, het ontstaan van de Meetingpartij en de begindagen van de Grootte Oorlog waarvan de sporen binnen én buiten de omwalling van het fort voor de geïnteresseerde waarnemer nog steeds zichtbaar zijn. In de voormiddag brengen we een geleid bezoek aan het fort. In de namiddag bezoeken we de buurt IJskelder. Ook hier zien we, ondanks de grondige verandering die de buurt onderging, nog de sporen van de Eerste Wereldoorlog – organisatie: VL@S Schoten – info: mevr. Van Gool, 03/646.15.69, info.vvvg.schoten@skynet.be – een realisatie van De Cammer Merksem & Rodenbachfonds vzw, Regio Antwerpen, Leiebos 21/48, 2170 Merksem

9 november ’14 – om 11 uur – ’t Was oorlogAperitiefvoorstelling in regie van Chris Lomme, met Erwin Eysackers (piano), Bart Vandekerkhove (zang), Vic Anciaux (kaderverhaal) en de vertelklas van Chris Lomme. Getuigenissen en muziek uit de tijd. In de ‘Zolder’ van de Bibliotheek Lokeren, Kerkplein, 3. Inkom: € 6, € 8, tot 12 jr. gratis (aperitief inclusief). Korting voorverkoop € 1 – Vlaamse Cultuurkring Lokeren vzw i.s.m. de Bibliotheek Lokeren – Info: 0495/24 57 48 vlaamsecultuurkringlokeren.be

8 november tot en met 16 november ’14 – GC Felix Sohie, Gemeenteplein 39, Hoeilaart – het kunstwerk ‘In Flanders Fields’ is er in die periode tentoongesteld n.a.v. heel wat activiteiten die er plaatsvinden in het kader van de herdenking van WOI: op 8 november om 17u en om 18u totaalspektakel ‘Ik was 14 in ‘14’ waarin het verhaal wordt gebracht van ‘Hoeilaart tijdens Wereldoorlog I’ (in samenwerking met tal van verenigingen) van 8 november t.e.m. 11 november (10u-12u en 14u-17u): tentoonstelling met werken van Hoeilaartse kunstenaars, overzicht ‘Oorlog en Vrede in Europa’ – info: Rodenbachfonds Hoeilaart, Danny De Rudder, 0476/98.21.77 www.hoeilander.be

21 oktober ’14 – Aarschot – Oorlog en vernietiging daguitstap                                                                             ‘Als men aan de Eerste Wereldoorlog denkt, denkt men meestal aan de gevechten aan de IJzer. Maar er is ook in Vlaams-Brabant stevig strijd geleverd’, weet Tom Dehaene, gedeputeerde voor cultuur. Er waren de veldslagen aan de Gete en de Dijle, en ook de Duitse represailles in Leuven, Aarschot en Zemst. Bovendien beïnvloedde de oorlog op ingrijpende wijze de maatschappij in heel de provincie met een zware impact op nagenoeg elk aspect van het dagelijkse leven. Aarschot is herhaaldelijk getroffen door oorlogsgeweld. Aan het begin van de Eerste Wereldoorlog werden ongeveer 171 Aarschottenaren gefusilleerd. Deelname 25 euro/pp. Inschrijven Rodenbachfonds vzw.

17 oktober ’14 – Izegem – Stedelijke Academie voor Muziek en Woord, Kruisstraat 15 – tentoonstelling kunstwerk ‘In Flanders Fields’  n.a.v. de theatervoorstelling “Menschen in den grooten oorlog” – Bart Cafmeyer  – info: Vlaams Studie en Vormingskring, Janneke Deknudt, 051/31 06 30 – www.vsvk.be

4 oktober ’14 – Roeselare – Rodenbachkring                                                                                                daguitstap richting Frankrijk met bezoek aan het indrukwekkende WO I Cannadees Vimy monument te Givenchy-en-Gohelle op de heuvelrug van Vimy en de memorabele militaire begraafplaats Notre Dame de Lorette in Ablain-Saint-Nazaire – info: 051/22.84.65

3 oktober ’14 – Sijsele (Damme) –  CC Rostune, Stationsstraat 13  – tentoonstelling kunstwerk  ‘In Flanders Fields’ n.a.v. de theatervoorstelling ‘Whizzz Bang! De grote oorlog’ met Leen Persijn (verpleegster, tussen front en achterland) – info: Vlaamse Kring, Luc Reckelbus  – 050/35 44 63 – reckelbus.luc@skynet.be

27 september ’14 – Merksem – Fort van Merksem, Fortsteenweg 120

Antwerpen: Fort Merksem

Regionale ontmoetingsdag Rodenbachfonds Antwerpen. Thema: ‘Een Fort – Een buurt – Geraakt door de oorlog’. Het Fort van Merksem behoort tot de Stelling Antwerpen die in de Eerste Wereldoorlog het Nationaal Reduit Antwerpen mee moest beschermen tegen vijandelijke aanvallen. De geschiedenis van het fort biedt een boeiende kijk op een stuk militaire geschiedenis, het ontstaan van de Meetingpartij en de begindagen van de Grootte Oorlog waarvan de sporen binnen én buiten de omwalling van het fort voor de geïnteresseerde waarnemer nog steeds zichtbaar zijn. In de voormiddag brengen we een geleid bezoek aan het fort. In de namiddag bezoeken we de buurt IJskelder. Ook hier zien we, ondanks de grondige verandering die de buurt onderging, nog de sporen van de Eerste Wereldoorlog. Alle informatie en inschrijving via Rodenbachfonds vzw – info@rodenbachfonds.eu – 09/223.77.42

25 september ’14 – Nieuwpoort – Water als wapen in de Eerste Wereldoorlog                                        daguitstap in Nieuwpoort is de Groote Oorlog nooit ver weg. Dat kan ook moeilijk anders: Nieuwpoort was immers vier lange jaren de eerste stad van het westelijk front tussen Noordzee en Zwitserland en het beginpunt van wel 40.000 km loopgraven. Deelname 30 euro/pp. Inschrijven Rodenbachfonds vzw

17 september ’14 – Gent – Joe English en Elisa Goedemé – Co English en Piet Debaere brengen een causerie over het leven van Joe English en Elisa Goedemé opgeluisterd door een presentatie. Seniorenacademie in de Crypte van eetcafé Uilenspiegel, Korte Kruisstraat, Gent. 14.30 uur – deelname 4 euro

6 september – Lokeren – CC Torenzaal, Torenstraat 1 – ledendag Rodenbachfonds – Creatief schrijven ‘Geraakt door de oorlog’. De dertig kistjes van het kunstwerk ‘Flanders Fields’ vertellen dertig verhalen. Tegelijk vertellen ze zoveel meer. De verhalen van ieder die zich door dit kunstwerk laat raken. Tijdens deze workshop zetten wij alles op papier. Wat doet dit kunstwerk met ons? Wat doet oorlog met ons? Korte speelse opdrachten zetten ons op weg om er woorden aan te geven. Ze zorgen ervoor dat onze pen als vanzelf in beweging komt. We schrijven zowel stukjes proza als poëzie. We lezen onze schrijfsels ook voor aan elkaar. Schrijfervaring mag, maar is niet nodig – deelname 5 euro – inschrijven: Rodenbachfonds vzw, info@rodenbachfonds.eu

7 juli ’14 – Lochristi – Dr. J. Goossenaertskring reikt voor het eerst Alfons De Schepperprijs uit         Alfons De Schepper, was een inwoner van Zeveneken, die als frontsoldaat in de geschiedenis van de Vlaamse Beweging een rol speelde in de zogenaamde ‘Houthakkers aan de Orne’.

1 comment

  1. Geachte, in de agenda staan enkele foutieve gegevens. Wil u die aanpassen a.u.b.? De aperitiefvoorstelling ‘T WAS OORLOG in een regie van Chris Lomme vindt plaats op zondag 9 november om 11u (en niet op 7 november). Wil u ook de locatie toevoegen (die ontbreekt nl.)? Zolder van de Bibliotheek Lokeren, Kerkplein 3 te 9160 Lokeren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *